PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Opis Szkolenia

Szkolenie: ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI PRZEZNACZONEJ NA RYNEK USA - PRAWO I PRAKTYCZNE PRZYKŁADY

Zapraszamy na szkolenie!

W ramach szkolenia otrzymasz nie tylko wszelkie niezbędne informacje dotyczące znakowania produktów spożywczych kierowanych na rynek USA, ale dowiesz się o możliwych sposobach interpretacji i stosowania nowych przepisów, z uwzględnieniem praktyki rynkowej i praktyki FDA. Uczestnicy szkolenia otrzymają materiały szkoleniowe i certyfikaty poświadczające uczestnictwo. Będzie także dostępny obiad oraz poczęstunek słodki wraz z kawą, herbatą i napojami zimnymi.

Odbiorcy: Przedstawiciele przedsiębiorstw produkcyjnych lub handlowych dostarczających produkty żywnościowe na rynek USA lub planujący wprowadzenie produktów na ten rynek.

Celem zapisania na szkolenie prosimy kliknąć przycisk 'Zapisz się' i wypełnić formularz.

Uczestnicy szkolenia otrzymają materiały szkoleniowe i certyfikaty poświadczające uczestnictwo. Będzie także dostępny obiad oraz poczęstunek słodki wraz z kawą, herbatą i napojami zimnymi.

Celem zapisania na szkolenie prosimy kliknąć przycisk 'Zapisz się' i wypełnić formularz.

Termin:
09.10.2020
Czas: 1 dzień
Miejsce:
Cena netto / uczestnik: 650.00 PLN

Harmonogram Szkolenia

CZAS TRWANIA SZKOLENIA 10.00 - 15.30

Godzina

Temat Prelekcji

10:00 - 10:30
System prawa żywnościowego w USA:
  • organy upoważnione do ustanowienia wymagań prawnych oraz ich kompetencje,
  • podstawowe przepisy prawne regulujące kwestie żywności i znakowania żywności.
10:30 - 12:00
Wymagania prawne dotyczące znakowania żywności:
  • wyjaśnienie podstawowych pojęć dotyczących etykietowania (Principal Display Panel, Information Panel, Nutrition Panel),
  • wykaz i omówienie informacji, które należy obowiązkowo umieścić na etykiecie,
  • zasady dotyczące prezentacji informacji na etykiecie (rozmieszczenie, wielkość czcionki).
12:00 - 13:00
Nowe wymagania FDA dotyczące deklaracji wartości odżywczej - omówienie wraz z przykładami:
  • zmiany w zakresie graficznej prezentacji informacji o wartości odżywczej (m.in. nowa lista obowiązkowych składników odżywczych,
  • zmiany w zakresie deklaracji witamin i składników mineralnych, nowe Referencyjne Wartości dla witamin i składników mineralnych)
13:00 - 14:00
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne:
  • wyjaśnienie podstawowych pojęć,
  • warunki i przykłady zastosowań,
  • znakowanie terminem „Healthy".
14:00 - 15:00
Warunki użycia na etykiecie pojęć wzmacniających przekaz marketingowy:
  • „Organic"; „Fresh"; „Natural"; „Gluten Free"; „GMO Free".
15:00 - 15:30
Odpowiedzialność za wprowadzenie do obrotu produktów błędnie oznakowanych:
  • Zakres i rodzaj odpowiedzialności,
  • Sposoby ograniczenia i wyłączenia odpowiedzialności.