PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Opis Szkolenia

Szkolenie: JAK STWORZYĆ POPRAWNĄ I CZYTELNĄ ETYKIETĘ PRODUKTU SPOŻYWCZEGO? - PRAWO I PRAKTYKA

  • Zajmujesz się znakowaniem żywności?
  • Masz wiele pytań i wątpliwości związanych z zasadami dostarczania konsumentom informacji na temat żywności?
  • Interesuje Cię głównie praktyka stosowania nowych przepisów?
  • Obawiasz się wyników przyszłych kontroli produktów za które odpowiadasz?

Zapraszamy na szkolenie!

W ramach szkolenia otrzymasz nie tylko wszelkie niezbędne informacje dotyczące znakowania żywności ustanowione w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, lecz przede wszystkim dowiesz się o możliwych sposobach interpretacji i stosowania przepisów, z uwzględnieniem praktyki rynkowej, praktyki inspekcji kontrolnych oraz orzecznictwa sądów

Celem zapisania na szkolenie prosimy kliknąć przycisk 'Zapisz się' i wypełnić formularz.


WYKŁADOWCA/TRENER:

r. pr. Paulina Szczypkowska

Ekspert prawa żywnościowego, pracuje w Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j., członek OIRP w Warszawie; absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, ukończyła studia podyplomowe „Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności" na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Autorka publikacji poświęconych prawu żywnościowemu oraz pracy magisterskiej dotyczącej problematyki znakowania żywności; współautorka publikacji "Znakowanie, prezentacja, reklama żywności. Komentarz do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011".

Terminy:
Na zamówienie
Czas: 1 dzień
Miejsce:
Cena netto / uczestnik: 650.00 PLN
TRENER:
r. pr. Paulina Szczypkowska

Harmonogram Szkolenia

CZAS TRWANIA SZKOLENIA 10.00 - 16:00

Godzina

Temat Prelekcji

10:00 - 11:30
  1. Zasady ogólne znakowania żywności: zakaz wprowadzania konsumentów w błąd - praktyka organów urzędowej kontroli żywności, orzecznictwo sądów.
  2. Obowiązkowe elementy oznakowania:
    • nazwa środka spożywczego;
    • zasady formułowania wykazu składników;
    • alergeny;
    • termin przydatności do spożycia/data minimalnej trwałości;
    • ilość netto;
11:30 - 11:45
Przerwa kawowa
11:45 - 13:00
  1. Obowiązkowe elementy oznakowania (cd.):
    • wartość odżywcza;
    • pochodzenie środka spożywczego, z uwzględnieniem nowej regulacji dotyczącej deklaracji pochodzenia podstawowego składnika.
  2. Język i format oznakowania.
  • dane identyfikujące producenta, dystrybutora;
  • problem oznaczania kraju i miejsca pochodzenia, z uwzględnieniem nowej regulacji dotyczącej deklaracji pochodzenia podstawowego składnika;
  • zasady podawania wartości odżywczej.
13:00 - 13:45
Przerwa obiadowa
13:45 - 16:00
  1. Dobrowolne elementy oznakowania:
    • „świeży”, „bez GMO”, „tradycyjny”, „wiejski”, „bez konserwantów”;
    • oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – wybrane zagadnienia.
  2. Warsztat - ocena etykiety.

(zastrzegamy, że podane godziny przerw mogą ulec zmianie)