1 kwietnia 2020 r. etykietowanie środków spożywczych dotknęła niemała rewolucja – obowiązek deklaracji pochodzenia podstawowego składnika produktu, wprowadzony rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/775 z dnia 28 maja 2018 r.
Rynek spożywczy już od wielu miesięcy przygotowuje się do nowych zasad znakowania. W zasadzie w każdej branży (np. browarniczej, produktów mięsnych, słodyczach, pieczywie, sokach i napojach i wielu innych) rodzą się liczne wątpliwości i trudności.
Dlatego też przygotowaliśmy szkolenie, które ma wesprzeć producentów w stosowaniu nowych przepisów.
Pakiet 5 szkoleń (możliwych do zakupu oddzielnie lub w pakiecie) dotyczących praktycznych i opartych na przykładach aspektów:
Już od 1 stycznia 2021 r. będą obowiązywać nowe reguły w handlu żywnością z Wielką Brytanią. Wraz z końcem okresu przejściowego eksport produktów żywnościowych będzie eksportem poza Unię Europejską przez to eksporterzy muszą się dostosować do nowej sytuacji. Dzięki niniejszym szkoleniu dostaną Państwo w skoncentrowanej formie podstawowe i praktyczne informacje jak bezpiecznie eksportować żywność po Brexicie.
W ramach szkolenia otrzymasz nie tylko wszelkie niezbędne informacje dotyczące znakowania produktów spożywczych kierowanych na rynek USA, ale dowiesz się o możliwych sposobach interpretacji i stosowania nowych przepisów, z uwzględnieniem praktyki rynkowej i praktyki FDA.Uczestnicy szkolenia otrzymają materiały szkoleniowe i certyfikaty poświadczające uczestnictwo.
Zapraszamy na szkolenie!
Szkolenie będzie obejmowało omówienie aktualnych przepisów prawnych oraz wymagań Unii Europejskiej dot. bezpieczeństwa materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością wraz z ich interpretacją w celu praktycznego zastosowania. Szkolenie przeznaczone jest dla producentów żywności, producentów, importerów i dystrybutorów materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz pracowników laboratoriów wykonujących badania w tym zakresie.
Zagadnienie pozostałości pestycydów jest jednym z najbardziej problematycznych zagadnień w zakresie produkcji i handlu żywnością. Praktyczne stosowanie rozporządzenia nr 396/2005 bez obszernej znajomości praktyki i metodyk obciążone jest dużym ryzykiem błędu, który w konsekwencji może doprowadzić do wycofania produktu z rynku i narażenia producenta na konsekwencje administracyjne i karne.
Szkolenie jest przeznaczone dla producentów żywności i laboratoriów analizy żywności
Używanie dodatków do żywności, aromatów i enzymów jest objęte bardzo szczegółową regulacją prawną. Stosowanie tych przepisów budzi wiele wątpliwości producentów środków spożywczych, przykładowo często w praktyce rodzi się problem z określeniem kategorii danej żywności, czy z odpowiednim znakowaniem. Producenci nie zawsze są też w stanie nadążyć za zmianami prawa w tym zakresie. Oferowane szkolenie ma na celu wyjaśnienie wielu tych wątpliwości, przedstawienie niedawnych zmian w prawie oraz planowanych prac. Kierowane jest zarówno do producentów dodatków do żywności, aromatów i enzymów, jak i do wszystkich przedsiębiorców, którzy używają tych składników w produkcji wyrobów gotowych.
„Prowadzisz zakład produkcji żywności? Wprowadzasz żywność do obrotu? W takim razie kontrole inspekcji organów urzędowej kontroli żywności nie są Ci obce. Czy jednak wiesz dokładnie, jakie prawa Ci przysługują w trakcie kontroli? Wiesz jak i gdzie składać odwołanie? Jak reagować na zalecenia pokontrolne i jak interpretować kolejne pisma z inspekcji? A może chciałbyś się dowiedzieć więcej na temat możliwości składania skarg sądowych na działania inspektorów, z którymi się nie zgadzasz? Jeśli choć na jedno pytanie odpowiedziałeś „tak" -- już dziś zarezerwuj sobie termin i przyjdź na szkolenie:.
Przedmiotem szkolenia jest szczegółowe omówienie zasad i warunków wprowadzania na rynek suplementów diety. W szkoleniu przedstawiane są praktyczne problemy, z jakimi borykają się przedsiębiorcy, z uwzględnieniem przypadków rozstrzyganych przez organy urzędowej kontroli żywności i sądy administracyjne. Problemy te dotyczą kwalifikacji prawnej produktów, wielorakich aspektów związanych z postępowaniem przed Głównym Inspektorem Sanitarnym i znakowaniem tej kategorii żywności.
Zapraszamy na szkolenie!
W ramach szkolenia otrzymasz nie tylko wszelkie niezbędne informacje dotyczące znakowania żywności ustanowione w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, lecz przede wszystkim dowiesz się o możliwych sposobach interpretacji i stosowania przepisów, z uwzględnieniem praktyki rynkowej, praktyki inspekcji kontrolnych oraz orzecznictwa sądów.
Prawo żywnościowe ściśle reguluje wszystkie informacje, jakie obowiązkowo muszą się znaleźć w oznakowaniu środków spożywczych. Natomiast informacje promocyjno-marketingowe, które na etykietach są zamieszczanie w sposób dobrowolny, rzadko kiedy obwarowane są szczegółowymi warunkami prawnymi. Najczęściej w tym zakresie obowiązuje tylko ogólny zakaz wprowadzania konsumentów w błąd a Producenci i inne podmioty zaangażowane w proces tworzenia etykiet środków spożywczych (np. agencje reklamowe) mają często spory problem w ocenie, kiedy dane hasło marketingowe czy inna dobrowolna informacja o produkcie może być uznana za wprowadzającą w błąd, a kiedy nie.