PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Opis Szkolenia

Szkolenie: ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI – NOWE WYMAGANIA PRAWNE I NAJNOWSZE INTERPRETACJE

  • Zajmujesz się znakowaniem żywności?
  • Masz wiele pytań i wątpliwości związanych z zasadami dostarczania konsumentom informacji na temat żywności?
  • Interesuje Cię głównie praktyka stosowania nowych przepisów?
  • Obawiasz się wyników przyszłych kontroli produktów za które odpowiadasz?

Zapraszamy na szkolenie!

W ramach szkolenia otrzymasz nie tylko wszelkie niezbędne informacje dotyczące zmian wprowadzonych w tym zakresie przez Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Przede wszystkim dowiesz się o możliwych sposobach interpretacji i stosowania nowych przepisów, z uwzględnieniem praktyki rynkowej, praktyki inspekcji kontrolnych oraz orzecznictwa sądów.

Uczestnicy szkolenia otrzymają materiały szkoleniowe i certyfikaty poświadczające uczestnictwo. Będzie także dostępny poczęstunek słodki wraz z kawą, herbatą i napojami zimnymi.

Celem zapisania na szkolenie prosimy kliknąć przycisk 'Zapisz się' i wypełnić formularz.


WYKŁADOWCA/TRENER:

Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska

Wspólniczka i współzałożycielka Centrum Prawa Żywnościowego. Doradza przedsiębiorstwom branży spożywczej we wszystkich aspektach prawa żywnościowego i kieruje Zespołem CPŻ. Doktor nauk prawnych - stopień uzyskany na Uniwersytecie w Maceracie (Włochy) na Wydziale Prawa, na kierunku krajowe i wspólnotowe prawo rolne, nostryfikowany na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wykłada prawo żywnościowe na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie (wcześniej – w latach 2008-2010 r. – pracownik Katedry Rozwoju Obszarów Wiejskich w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie).

Członkini Polskiego Stowarzyszenia Prawników Agrarystów oraz Włoskiego Stowarzyszenia Prawa Żywnościowego. Autorka wielu publikacji z zakresu prawa rolnego i żywnościowego w kraju i zagranicą, w tym ekspertyz badawczych dla Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z zakresu prawa i polityki rolno-żywnościowej. Prelegentka i trenerka na krajowych i zagranicznych konferencjach i szkoleniach z zakresu prawa żywnościowego, w tym m.in. dla radców prawnych przy Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Warszawie. Ekspertka prawna Rady Eksperckiej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek, wiceprezes Europejskiego Instytutu Suplementów i Odżywek.

Redaktor naukowa i współautorka publikacji „Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz” (wyd. 2013 Wolters Kluwer) i „Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywnoci. Komentarz.” (wyd. 2015 Wolters Kluwer).

Termin:
28.09.2017 Warszawa
10.10.2017 Gdańsk
Czas: 1 dzień
Miejsce:
Warszawa:
Centrum Konferencyjne
ul Zielna 37, Warszawa
Gdańsk:
Mercure Gdańsk Stare Miasto
ul. Jana Heweliusza 22, Gdańsk
Sala: Dominikańska
Cena netto / uczestnik: 590.00 PLN
TRENER:
Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska

Harmonogram Szkolenia

Godzina

Temat Prelekcji

10:00 - 11:00
Zasady ogólne znakowania żywności (m.in. zmiany wprowadzone rozporządzeniem nr 1169/2011), w tym:
  • zakaz wprowadzania konsumentów w błąd (praktyka organów urzędowej kontroli żywności, orzecznictwo sądów);
  • język oznakowania;
  • format oznakowania.
11:00 - 13:00
Zasady szczegółowe znakowania żywności (w tym zmiany wprowadzone rozporządzeniem nr 1169/2011), – elementy obowiązkowe i dobrowolne:
  • problem nazwy środka spożywczego;
  • zasady formułowania wykazu składników (w tym składników złożonych);
  • składniki alergenne;
  • dane identyfikujące producenta, dystrybutora;
  • problem oznaczania kraju i miejsca pochodzenia;
  • zasady podawania wartości odżywczej;
  • prawne warunki stosowania elementów promocyjnych;
13:20 - 15:00
Pozostałe elementy oznakowania, w tym:
  • dobrowolne elementy oznakowania, w tym prawne warunki stosowania określeń typu „bez sztucznych barwników”, „naturalne aromaty”, „tradycyjny” itp.
  • oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – zagadnienia praktyczne i prawne.
15:00 - 15:30
Odpowiedzialność i sankcje z tytułu nieprawidłowego oznakowania środka spożywczego, w tym:
  • odpowiedzialność cywilna;
  • odpowiedzialność karna;
  • odpowiedzialność administracyjna.