PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Opinia EFSA dot. transportu mięsa

30 Lipiec 2014

EFSA wydała opinię naukową dotyczącą zagrożeń dla zdrowia publicznego, które mogą nastąpić w związku z utrzymaniem sprawnego łańcucha chłodniczego przy transporcie produktów mięsnych.

Jest to już druga opinia dotycząca transportu mięsa. Pierwsza dotyczyła mięsa z domowych zwierząt kopytnych, a druga odnosi się do mięsa mielonego pochodzącego ze wszystkich gatunków zwierząt.

Wskazano, że mięso mielone jest narażone na zakażenie różnego rodzaju bakteriami, jeśli nie są utrzymywane odpowiednie warunki termiczne przechowywania i transportu.

Opinia wskazuje, że
Analiza wykazała, że np. czerwone mięso, pakowane próżniowo mięso wołowe, drób może być przechowywane w temperaturze do 2 ° C odpowiednio do 14, 39 oraz 5 dni. Przechowywanie w takich warunkach nie powinno spowodować, że nastąpi wzrost liczby bakterii patogennych. Poziom ten nie powinien być wyższy niż ten, który jest dopuszczalny w dotychczasowych rozporządzeniach.
Stwierdzono zatem, że możliwe są alternatywne kombinacje czasu i temperatury przechowywania świeżego mięsa pomiędzy ubojem a jego zmieleniem bez zwiększania liczby bakterii patogennych”.

Pełna treść opinii dostępna jest tutaj.

Powrót