PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Publiczne konsultacje projektu opinii EFSA - Akrylamid w żywności

03 Lipiec 2014

EFSA przedstawiła projekt opinii naukowej dotyczącej zawartości akrylamidu w żywności i tym samym otworzyła proces otwartych, publicznych konsultacji dotyczących tej opinii.

Dokument zawiera ocenę ekspozycji narażenia na akrylamid, oceny zagrożeń toksykologicznych i charakterystykę zagrożeń dla zdrowia ludzkiego.

Akrylamid powstaje w wyniku tej samej reakcji chemicznej, która powoduje brązowienie żywności (poprawia ona również jej smak) – podczas codziennego gotowania w wysokiej temperaturze (+150’C).

Kawa, pieczone ziemniaki, herbatniki, krakersy i pieczywo oraz niektóre produkty dla dzieci są głównym źródłem akrylamidu w żywieniu człowieka.

Swoje uwagi można składać na przygotowanym formularzu do 15 września 2014r.

Projekt opinii jest dostępny tutaj.

Powrót