PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Zakażenia zielonych warzyw spożywanych w postaci sałatek - analiza EFSA

07 Kwiecień 2014

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował opinię naukową dotyczącą oceny czynników zagrożenia, które przyczyniają się do zakażenia zielonych warzyw, spożywanych w postaci surowych sałatek, Salmonellą i nowowirusami. Eksperci podkreślili konieczność stosowania obecnie obowiązujących zasad Good Agricultural Practices (GAP), Good Hygiene Practices (GHP) and Good Manufacturing Practices (GMP) na wszystkich etapach (od pola do stołu) produkcji sałatek/surówek oraz wskazali na potrzebę dookreślenia i zwalidowania środków stosowanych w procesie produkcji żywności w systemach GAP i GMP.

Więcej informacji na ten temat dostępnych jest na stronie EFSA (EN) oraz na stronie Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

 

Powrót