PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Wyniki kontroli w zakresie jakości handlowej żywności za IV kwartał 2013 r. opublikowane

27 Marzec 2014

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję w IV kwartale 2013 r.

W IV kwartale 2013 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej: mleka, mlecznych napojów fermentowanych, serów twarogowych i serków smakowych, mięsa drobiowego oraz kiełbas drobiowych, wędzonek drobiowych i wyrobów garmażeryjnych drobiowych, aromatyzowanych napojów winnych owocowych, win owocowych i miodów pitnych, miodu. Ponadto w zakresie znakowania kontrolą objęto napoje bezalkoholowe i syropy owocowe.

Zgodnie z wynikami kontroli zmniejszył się udział partii nieprawidłowo oznakowanych w przypadku m.in. syropów owocowych (o 14,6 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z III kwartału 2012  r.), napojów bezalkoholowych (o 11,3 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z III kwartału 2012 r.), mięsa drobiowego (o 5,1 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z IV kwartału 2012 r.),

Informacja na temat wyników kontroli dostępna jest tutaj.

Powrót