PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

EFSA opublikowała projekt opinii naukowej dotyczącej bisfenolu A

26 Lipiec 2013

Na stronie internetowej Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikowano informację dotyczącą bisfenolu A (BPA). Grupa ekspertów naukowych EFSA wstępnie ustaliła, że dla wszystkich grup ludności dieta jest głównym źródłem narażenia na działanie bisfenolu A (BPA). BPA jest to związek chemiczny stosowany w materiałach do kontaktu z żywnością, takich jak opakowania, jak również w innych produktach przeznaczonych dla konsumentów.   W ramach dwuetapowego procesu pełnej oceny ryzyka, EFSA obecnie czeka na komentarze i inne głosy dotyczące projektu opini naukowej dotyczącej narażenia konsumentów na BPA. W późniejszym etapie, EFSA rozpocznie publiczne konsultacje, które koncentrować się będą na ocenie potencjalnych zagrożeń BPA na zdrowie człowieka.  

Więcej informacji na ten temat dostępnych jest tutaj. (EN)

Powrót