PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

EFSA wydała opinię w sprawie bakterii Salmonella

14 Kwiecień 2012

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię naukową na temat oszacowania wpływu na zdrowie publiczne tworzenia nowego celu w zakresie redukcji bakterii Salmonella u indyków.

trans.gif

Na wniosek Komisji Europejskiej, panel naukowy ds. zagrożeń biologicznych (BIOHAZ) został poproszony o opinię naukową w tej sprawie.

Do przygotowania opinii wykorzystano system „A ‘Turkey Target Salmonella Attribution Model’ (TT-SAM)”. System obejmuje dane z 25 państw członkowskich UE dotyczące 4 produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego będących źródłem bakterii Salmonella oraz 23 podtypów bakterii Salmonella.

Tekst opinii można znaleźć tutaj.

Powrót