PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Opinia EFSA w sprawie węgla roślinnego opublikowana

28 Kwiecień 2012

W dniu 27 kwietnia 2012 r.  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował opinię naukową na temat ponownej oceny bezpieczeństwa węgla roślinnego (E153).

Na wniosek Komisji Europejskiej, Panel ds. Dodatków do Żywności i Składników Odżywczych dodawanych do Żywności (ANS) Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) został poproszony o dostarczenie opinii naukowej w sprawie ponownej oceny bezpieczeństwa węgla roślinnego (E 153) który jest stosowany jako barwnik spożywczy.

Treść opinii znajduje się tutaj.
Węgiel roślinny (zwany również ”roślinny czarny”) jest formą silnie rozdrobnionegowęgla produkowany przez aktywację parą od zwęglonych surowców pochodzeniaroślinnego. Węgiel roślinny jest wykorzystywany zarówno jako barwnika spożywczego, jak i leczniczych substancji, tj. jako jelitowym leku adsorpcyjnej lubantidotum. Opinia ta odnosi się wyłącznie do oceny bezpieczeństwa węglaroślinnego jako barwienia żywności, pochodzące z materiałów roślinnych.

Powrót